Liers Vlaaike

U vind bij ons een heel assortiment traditioneel gebak. Van zoete vlaaien en eclairs tot fijn biscuitgebak. Buiten de traditionele taarten ook mooie figuren worden gemaakt speciaal voor onze jongste klanten. Bekijk de rubriek foto's voor enkele voorbeelden.

Historiek Lierse Vlaaike

Deel I

Dat het in Lier is dat wij één van de oudste streekgebakjes uit de ganse provincie terugvinden, is voor vele geen geheim. Volgens het Tijdschrift voor Geschiedenis en Folklore van de provincie Antwerpen werd er rond 1722 al over een "Liersche Vlaai" gesproken.

In 1890, tijdens een tentoonstelling van de Lierse handelsnijverheid, ter gelegenheid van de Sint-Gummarusfeesten, werd Zijne Majesteit Koning Leopold II en Hare Majesteit Koningin Maria Hendrika door bakker Van den Eynde, zonder dat iemand daarover op voorhand verwittigd was, op een zilveren schaal enige Lierse Vlaaikes aangeboden. Hare Majesteit de Koningin nam er eentje van, en at het smakelijk op.

Historiek Lierse Vlaaike

Deel II

Zij wende zich vervolgens tot Van den Eynde, vertelde hem dat het zeer lekker was, en vroeg hoe hij zulke gebakjesmaakte. De bakker, die niet graag had dat het recept van zijn specialiteit door de omstaanders gehoord zou worden, zou geantwoord hebben:"Uwe Majesteit, neem mij niet kwalijk, maar dat is het geheim van het huis!" De koningin antwoordde toen met een glimlach:"O ja, het is waar,ik mag U geen concurrentie aandoen..."

Enkele weken later hing er boven Bakkerij Van den Eynde in de Antwerpse Straat een koninklijk wapen, met als onderschrift "Fournisseur de la Cour". Tot in 1929 heeft deze titel boven de bakkerij gepronkt. Pas na het afsterven van de laatste telg van deze bakkersfamilie verdween het wapen en het onderschrift. Volgend recept werd gevonden in het "memorieboekje" van Lodewijk Jozef van Kessel, kannunik van de Sint Bavo-kathedraal te Gent, overleden op 3 november 1800: "Neem een uper(0,34 liter) zoete melk, 3 beschuiten en 3 gestampte kruidnagels. Laat alles koken en giet er siroop bij, om te verzoeten. Doe dit mengsel in één taartkorst. Laat alles bakken."

Historiek Lierse Vlaaike

Deel III - Orde van het Lierse Vlaaike

Over dit recept is al vele jaren gediscusieerd. De Lierse bakkers hebben zich verenigd in de "Orde van het Lierse Vlaaike" dit om het recept vast te leggen en de kwaliteit ervan te verbeteren. De bakkers die zich aangesloten hebben verbinden zich ertoe hetzelfde recept te gebruiken, zodat smaak en kwaliteit uniform zijn.